Noord-Holland

Tuinreis naar Noord-Holland

Deze sfeervolle reis laat u kennismaken met verschillende uitstekende tuinen en hun eigenaren. U leert ook het nodige van de historische achtergrond van dit boeiende gebied, met polders, strand en zee. Een uitstapje per boot naar het Rijk van 1000 eilanden zorgt voor afwisseling. 

Waarom de tuinreis naar Noord-Holland?

  • Deskundige reisleiding
  • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
  • Luxe vervoer en hotels
  • SGR en het Calamiteitenfonds
ProgrammaTuinenHotelInbegrepenOpstapplaatsenVeel gestelde vragen

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

1e dag: Jardin Lapin, Volendam, Die Lang Huys.
2e dag: Versicolor, Enkhuizen, Tuin van de familie Meeuwes, Kwekerij Liefhebbersplanten.
3e dag: De Waddentuun, De Weerspiegeling, De Couwenhof.
4e dag: Tuinrondvaart “Het Duizendeilandenrijk”.

Tuinen in Noord-Holland

Jardin Lapin

Toen de oude stolpboerderij plaats had gemaakt voor nieuwbouw, werd de 8000 m2 omringende tuin ingericht, en dat op een fraaie locatie in het Purmerbos. Er kwamen achtereenvolgens borders, een orangerie, een hoogstamboomgaard, een groentetuin een vijver en nog meer borders. De laatste toevoeging betreft een imposante 4 meter hoge rotspartij.

Die Lang Huys

Het historische huis stamt uit de 17e eeuw en is in Zaanse stijl gebouwd. Het wordt omringd door een sfeer- en stijlvolle tuin in de stijl, die kenmerkend is voor deze polder uit de zeventiende eeuw. U vindt veel symmetrie in de tuin terug, van bloemperken met witte beplanting tot leilinden in de voortuin. Achter het huis meer bijzondere bomen en heesters en natuurlijk veel bloeiende vaste planten in aantrekkelijke combinaties. 

Versicolor

Ruim 2500 m2 beslaat deze tuin, die deels verscholen is achter hagen. En dat alles in het zo klassieke Noord-Hollandse landschap. De eigenaren blijken gek op kleuren en die vind je in deze tuin volop in de meest uiteenlopende en verrassende samenstellingen van vooral vaste planten. Vanaf het voorjaar tot diep in de herfst valt hier dan ook het nodige te genieten! 

De tuin van de fam. Meeuwes

Het dorpje Opperdoes geniet de nodige bekendheid vanwege de beroemde aardappelen, maar er is meer te genieten. De familie Meeuwes heeft hier een schitterende tuin weten te realiseren. Ruim 3500m² beslaat deze tuin met onder meer een schaduwtuin, bloeiende borders, een oude boomgaard en ook enkele fraaie vijvers met passende beplanting. Vanuit de tuin is er tot in de verte uitzicht over de weilanden waar onder andere schapen grazen.

Kwekerij Liefhebbersplanten

Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, natuurvriendelijk en respect voor alles dat leeft: dat zijn de sleutelwoorden bij deze kwekerij, die al ruim 30 jaar bestaat. Natuurlijk hoort hier ook een tuin bij, want de kwekers blijven tenslotte toch in de eerste plaats liefhebbers. Veel van de gekweekte planten zijn dan ook in de borders terug te vinden. Bijzonder zijn ook planten die je liever niet in je border tegenkomt, zoals zevenblad, brandnetels en kleefkruid: deze zijn veroordeeld tot een separaat stukje grond, waar ze als nutsplanten ( want meestal eetbaar) alsnog hun gang mogen gaan. 

De Waddentuun

Ooit was dit de plaats van het eiland Wieringen, nu is het een sfeervolle tuin met onder meer een grote vijver. Bij de aanleg werden niet alleen oude fruitbomen als suikerpeer en notarisappel  gespaard, er werden zelfs de nodige nieuwe fruitbomen bijgezet. Daarna vonden veel hortensia’s, clematissen en vaste planten een plekje in deze tuin, die vrijwel als vanzelf overloopt naar de omringende wadden. Het spreekt voor zich, dat de tuin daarmee een toevluchtsoord betekent, voor zowel dierlijk als plantaardig leven, maar dat dit daarmee ook nog eens een uitgekiende fotolocatie oplevert!

De Weerspiegeling

Deze liefhebbers tuin bevindt zich op een voormalig eiland en beslaat ongeveer 1000 m2. De eigenaren hadden hier altijd al een tuin, maar pas in 2014 werd er besloten om de tuin serieus aan te pakken. Eerst verschenen er nieuwe heesters en bomen, twee jaar later was het moment aangebroken dat er vaste planten werden aangeplant.

De Couwenhof

Nu eens niet buitenaf, maar middenin een klein boerendorp: een privétuin, die 1000 m2 meet. Alhoewel de vormgeving van de tuin min of meer vaststaat, verandert de invulling van borders en overige beplanting vrijwel continue: een tuin is immers een levend gebeuren en vooral ook nooit af. Vrijwel op elk moment van het tuinseizoen en zelfs ook op andere momenten moet er voldoende te genieten zijn, tekens eisen andere planten of plantencombinaties weer de hoofdrol op. Belangrijk bij die invulling zijn onder meer biodiversiteit, klimaatsverandering en tuingeluk.

Rijk van 1000 eilanden

Water is overal in Noord-Holland te vinden. Daar maken kwekers al eeuwenlang gebruik van om groenten naar de veiling te brengen of nieuwe grond of mest aan te voeren. Vruchtbare akkers achter de veiling zorgen altijd voor een goede opbrengst. Met zo’n bootje kunt u echter ook naar enkele fraaie tuinen worden gevaren die zich in dit gebied bevinden.  Ook het verhaal achter dit historische gebied maakt zo’n tochtje per boot  nog eens extra bijzonder.

Inbegrepen

Inbegrepen:

  • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
  • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
  • Drie nachten verblijf in het 4**** Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee op basis van halfpension.
  • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

  • Entrees en 1 lunch à €125,-.
  • Overige niet inbegrepen lunches geschat op € 15,-per dag.
  • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen

08:00 uur Amersfoort
08:45 uur Utrecht Lunetten

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd op de website?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Er worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Hoe gaat Garden Tours om met klachten?

We verzoeken u om klachten voorafgaand of tijdens de reis aan Garden Tours of de reisleiding te melden, zodat wij deze ter plaatse voor u kunnen oplossen. Wordt de klacht pas na de reis door u bij ons gemeld, dan zullen wij deze slechts ter kennisname aannemen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Tegenwoordig kunt u in alle grotere tuinen gewoon met uw pinpas betalen, waardoor ponden niet direct nodig zijn.

Indien u vooraf ponden wenst te kopen kunt u hier ponden bestellen en klaar laten leggen op een kantoor naar keuze.

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 48 uur na ontvangst van de reispapieren. Hierna zal €15,- in rekening worden gebracht voor het wijzigen van uw opstapplaats.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Vanaf reisseizoen 2025 zullen de entreekosten in de boeking worden meegenomen.

Het kan tijdens uw reis voorkomen dat de tarieven die u ter plaatse ziet, afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door ons zijn gefactureerd. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie, thee of een lunch, dat soms is inbegrepen.

Indien u donateur bent van Geldersch Landschap & Kasteelen, of lid bent National Trust of Royal Horticultural Society, geef dit dan bij boeken aan ons door, zodat wij de eventuele korting meteen kunnen verrekenen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk (via Het Kanaal) op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
19:30 uur Lokeren
20:00 uur Breda
21:15 uur Utrecht
22:00 uur Amersfoort

De verwachte aankomsttijd van alle overige reizen staan vermeld bij opstapplaatsen.

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we ongeveer aankomen bij de opstapplaatsen.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Mag ik planten meenemen in de bus?

In overleg met chauffeur en reisleider kunt u uiteraard planten meenemen. Denkt u hierbij wel aan de eventuele beperkte ruimte in de bus.

Vanuit Groot Brittannië is het (vanwege de Brexit) niet (altijd) meer mogelijk om planten mee te nemen. Dit in verband met gewijzigde in- en uitvoerrechten. Kijk op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voor de laatste regels.

Garden Tours (en/of de busmaatschappij) is niet verantwoordelijk voor eventuele schade aan de planten. Ook is Garden Tours niet aansprakelijk als u uw planten moet achterlaten bij de douane, bijv. door het ontbreken van de juiste papieren.

Waarom Garden Tours?

  • Dé tuinreisspecialist
  • Exclusieve privétuinen
  • Deskundige reisleiding
  • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
  • Luxe vervoer en hotels
  • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 615,-
4 dagen
Juni, Juli, Augustus
Engeland
Great Dixter
Beschikbaar
€ 605,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Beschikbaar
€ 755,-
4 dagen
Augustus
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Beschikbaar
€ 485,-
4 dagen
Juni, Juli
België

Vanwege enorme belangstelling voor onze nieuwe reizen kan het zijn dat de website iets langzamer reageert
Abonneer u op onze nieuwsbrief
+
Scroll naar boven