Honderden tuinen zijn er te vinden in Nederland, verspreid over alle provincies. Grote tuinen, kleine tuinen, historische tuinen: alle smaken zijn er te vinden. De afwisseling is oneindig groot. Als u de hoeveelheid tuinen afzet tegen de grootte van Nederland, dan zou het kunnen dat er de hoogste concentratie aan tuinen van heel Europa te vinden is!
Tuininspiratie opdoen in Nederland?
Maak een keuze uit onze tuinreizen en geniet van de mooiste Nederlandse tuinen:
Zutphen
Zutphen is niet alleen een prachtige oude stad, er valt ook veel moois op tuingebied te bewonderen
Vanaf € 825,-
Bekijk al onze tuinreizen naar Nederland
De geschiedenis van de Nederlandse tuinen
De geschiedenis van de tuinen in Nederland gaat eeuwen terug in de tijd. Al in de zeventiende eeuw was er al sprake van tuinaanleg rond grachtenwoningen, paleizen, landhuizen of kastelen. Over het algemeen zult u echter vergeefs zoeken naar de grandeur, die meer te vinden is in Engeland, Italië of Frankrijk. Later, in de twintigste eeuw kwamen daar de privétuinen bij met opnieuw een enorme variatie, al naar de trend van de dag en de smaak van de eigenaren.
Het behoud van historische tuinen in Nederland
De Nederlandse Tuinen Stichting werpt zich zowel op als beheerder als beschermheer van veel tuinen, maar heeft geen enkele tuin in bezit. Deze organisatie zet zich echter in om tuineigenaren zo ver te krijgen dat ze hun tuinen voor bezoekers openen. Daarmee verdedigen zij gemeenschappelijke belangen. De historische tuinen zijn tegenwoordig dikwijls in stichtingen ondergebracht. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kwamen daar de Nederlandse tuinen in privébezit bij. Ook zijn openden de poorten voor bezoekers. In Zeeland gebeurde dat voor het eerst. Jarenlang kwamen liefhebbers van elders zich verbazen over de schoonheid van de tuinen op Walcheren.
Mooiste tuinen van Nederland
De tuinen wat dichter bij huis: de mooiste tuinen van Nederland. Nederland is een klein land, maar met een grote hoeveelheid tuinen. En ook heel veel verschillende tuinen.
Toptuinen in Nederland
Dutch Wave tuinen
Het moet in de vorige eeuw geweest zijn, in de jaren zeventig. Toen kwam er een bont gezelschap bij elkaar die vond dat het anders moest worden in de tuinen. Onder hen tuinontwerpers, kunstenaars en zelfs een filosoof. De groep liet zich inspireren door bijzondere tuinen en kwekers en ieder ging daar op zijn of haar manier mee aan de slag. Het resultaat was de Dutch Wave beweging. Meer natuurlijk groen, want het moest eens afgelopen zijn met die voorspelbare keurige perkjes. In plaats daarvan veel meer natuurlijke beleving in de tuin, meer aandacht voor grassoorten in combinatie met natuurlijke vaste planten en andere begroeiing. Die beweging sloeg aan en overal in Nederland, maar ook in het buitenland ging met met die nieuwe ideeën aan de slag.
Deelnemers van het eerste uur waren onder meer groenvormgever en tuineigenaar Henk Gerritsen, inmiddels overleden, kunstenaar Ton ter Linden, filosoof Rob Leopold die een zaadhandel opstartte en natuurlijk plantenmens Piet Oudolf. Toen hun ideeën gemeengoed werden, ging iedereen weer zijn weg. Nog steeds werken die ideeën echter in de huidige tuinwereld door. Vooral de activiteiten van Piet Oudolf hebben voor veel bekendheid gezorgd die tot de dag van vandaag voortduurt onder meer in Duitsland en de USA. Tegenwoordig zijn er ook openbare beplantingen van de hand van Oudolf in Nederland te bewonderen. Ga maar eens kijken in de prachtige Vlinderhof in Vleuten!
Bloementuinen in Nederland
Bloementuinen zijn overal in Nederland te vinden. De variatie is oneindig groot. Het kunnen tuinen zijn van liefhebbers die ernaar streven om van hun tuin hun eigen privéparadijs te scheppen. Dikwijls zijn deze op zoek naar aansprekende combinaties van vaste planten, heesters en bomen. Daarvan zijn er overal wel prachtige voorbeelden te vinden. Waar u ook bent in Nederland, als u op zoek gaat dan komt u ze tegen. Meestal wordt u als geïnteresseerde bezoeker met open armen ontvangen! Sommige bezoekers hebben zich echter op een bepaalde periode van het jaar geconcentreerd. Ze hebben dan een tuin die voornamelijk in het voorjaar of zomer wordt bezocht. Rozentuinen hebben hun vaste bewonderaars en er zijn genoeg liefhebbers te vinden die dan juist volop genieten. Of het gaat om Dahlia’s en dan moet u weer in september gaan kijken. Of fuchsia’s of rhododendrons.
Kasteeltuinen in Nederland
Gaat uw interesse uit naar architectuur en geschiedenis? Dan is het ook mogelijk om een reis in Nederland te maken langs historische buitenplaatsen. Ze zijn niet zelden voorzien van kasteel of fraai huis. Hier is genoeg geschiedenis te ontdekken! Zo zijn er bijvoorbeeld in de Achterhoek of in Overijssel talloze fraaie burchten, paleizen, kastelen en buitenhuizen te vinden. Het is mogelijk om in elke Nederlandse provincie kasteeltuinen te bezoeken. De lijst is oneindig. Wat ook bijzonder is? Die kastelen zijn uitgerust met tuinen die specifiek refereren aan een bepaalde tuinstijl.
De ruimte is hier te kort om al die kastelen, buitenhuizen en paleizen op te noemen. Centraal in Nederland ligt Paleis Het Loo. Aangelegd in William & Mary Stijl is dit een internationale trekpleister met formele tuinen, inclusief ontelbare ornamenten en waterwerken. Kasteel Middachten beschikt wellicht over de mooiste kasteeltuin van Nederland. De sloten Rosendael en Zuylen beschikken eveneens over fraaie tuinen. Of ga eens kijken bij De Wiersse, misschien wel de mooiste landschapstuin van Nederland. Kasteel Arcen ligt in Limburg, met een serie uiteenlopende tuinen die interessant is voor iedereen. Het kasteel is ouder dan de tuinen, dus er is geen specifieke tuinstijl aan te wijzen. Kasteel Wylre, ook in Limburg, kan bogen op een unieke beeldenverzameling. De kastelen Twickel en Weldam in het noorden van Nederland beschikken over fraaie stijltuinen. Dat zijn nog maar enkele voorbeelden van de talloze historische tuinen, die Nederland op dit gebied telt.
Model-, voorbeeld- of inspiratietuinen
Privétuinen in Nederland
Zowel grote als kleine tuinen kunnen in Nederland nog steeds in privébezit zijn. Dat geldt voor prachtige landgoederen, maar ook voor tuinen van bescheiden afmetingen die echter nog steeds zeer de moeite waard kunnen zijn. Ook de stijl van aanleg kan volkomen verschillen en dat maakt dergelijke bezoeken zo bijzonder. Bezoekt u die met een groep, dan kunnen de mooiste tuinen van dat moment voor uw groep worden geselecteerd en bezocht. Let ook op als er bijvoorbeeld in grote steden open tuinen dagen worden georganiseerd. Dat geeft bezoeker de gelegenheid om op enkele dagen per jaar te genieten van al die soms zeer bijzondere tuinen en tuintjes, die zich achter gevels en huizen bevinden. Enkele dagen per jaar zetten tuineigenaren de poorten voor bezoekers wijd open. Voorbeelden zijn de Verborgen Tuinen van Rotterdam, de Grachtentuinen van Amsterdam en ook Utrecht kent zulke initiatieven.
Temperaturen en grondsoort
Temperaturen en grondsoorten kunnen sterk verschillen in Nederland. Heeft u een tuin langs de kust, dan kunt u veel meer vorstgevoelige planten houden dan in het oosten. Hier sturen de schrale winden een veel kouder landklimaat aan. Alleen al dat veelzijdige klimaat kan zomaar een jas schelen! Alle denkbare grondsoorten kunt u in Nederland tegenkomen. Veengrond, kleigrond, zandgronden of leem. Elke grondsoort kent zijn specifieke beplanting en soms kan dat per meter verschillen. Vrijwel nergens anders zijn die verschillen in één land – en nog een klein land ook – zo groot.