Waarschijnlijk is er geen land te vinden dat zo trots en zuinig is op de eigen cultuur. Dat is dan ook de reden dat historische gebouwen, parken en tuinen er in vergelijking met andere landen zo goed bij staan. Frankrijk kent immers een rijke cultuur van al vele eeuwen lang. U kunt overal historische bezienswaardigheden tegenkomen. Parken en tuinen in Frankrijk zijn daarvan een belangrijk onderdeel.
Tuininspiratie opdoen in Frankrijk?
Maak een keuze uit onze tuinreizen en geniet van de mooiste Franse tuinen:
Normandië
Volgens kenners zijn in Normandië de mooiste Britse tuinen buiten Engeland te vinden.
Vanaf € 695,-
Grandeur langs de Loire
Tijdens deze reis naar het gebied rond de Loire rivier bezoekt u een uitgelezen serie afwisselende tuinen.
Vanaf € 1125,-
Bekijk al onze tuinreizen naar Frankrijk
Franse tuinen
Het aanbod van tuinen in Frankrijk is niet alleen groot, maar ook nog eens zeer divers. Het is een misverstand te denken dat alle Franse tuinen formeel zijn. Natuurlijk kenden verschillende stijlen hun oorsprong in Frankrijk, zoals de barok. En al zijn er in de zeventiende eeuw veel tuinen in die stijl aangelegd, er zijn genoeg andere tuinen te vinden waarin de barokke stijl compleet ontbreekt.
Er is nauwelijks sprake van een concentratie aan tuinen en parken, ze zijn over het hele land verspreid. Uitzonderingen vormen Normandië en in en rond Parijs. Daar zijn inderdaad wat meer tuinen en parken dan elders te vinden. De Franse tuinhistorie gaat terug tot rond de zestiende eeuw en laat een veelvoud aan tuinen, parken en stijlen zien, waarvan er velen tot op de dag van vandaag te bezoeken zijn. Ook hedendaagse tuinen zijn er te vinden en dan valt direct de creatieve en vernieuwende insteek van de makers op. Velen daarvan trokken zich nauwelijks iets aan van het werk van hun voorgangers.
Toptuinen in Frankrijk
Openbare tuinen in Frankrijk
Er zijn heel veel openbare tuinen in Frankrijk te vinden. Dit komt omdat de vele koningen, koninginnen en andere adel het realiseren van grote parken en tuinen rond kastelen en paleizen uitermate belangrijk vonden. Het droeg immers bij aan het bevestigen van hun rijkdom en adellijke titels. Ontelbaar zijn de vele landgoederen in het gehele land die nog steeds in stand worden gehouden. Ook was het vanaf de 17e eeuw belangrijk om stadsparken te realiseren, iedere respectabele gemeente beschikte wel over dergelijk openbaar groen. Deze parken gebruikte men om te flaneren en af te spreken. Ze vervulden daarbij een belangrijke functie in de maatschappij. Parken werden ook later tot diep in de 20ste eeuw in Île de France en Parijs aangelegd, zoals het hedendaagse Parc André Citroën en het moderne Parc de la Vilette.
Formele Franse tuinen
In Parijs zijn exclusieve groenvoorzieningen te vinden die over een periode van drie eeuwen werden gerealiseerd. In de 17e eeuw, toen de barok hoogtij vierde, speelde een ontwerper als André le Nôtre een belangrijke rol. Ontwerpen van zijn hand waren onder meer die van Vaux-Le Vicomte, Versailles, Sceaux en Chantilly. Zijn plannen kenden een strakke symmetrische indeling van perken en hoofdassen. Beplanting bestond dikwijls uit vormbomen en strak geknipte hagen. Dit zorgde voor een lijnenspel waarbinnen geen plaats was voor frivoliteiten. Standbeelden, ornamenten en waterwerken zorgden voor de noodzakelijke afwisseling.
Botanische tuinen en arboreta
Botanische tuinen zijn overal in Frankrijk te vinden. In de hoogtijdagen werd er volop met Engeland geconcurreerd wie de mooiste en nieuwste introducties uit verre streken kon tonen. Bomencollecties zijn dan ook op talloze plaatsen in Frankrijk te vinden. In de Botanische tuinen deed men op allerlei manieren onderzoek. De eerste botanische tuinen dienden vroeger hoofdzakelijk om de geneeskracht van veel medicinale planten te onderzoeken. Later deed men ook veel onderzoek naar andere zaken, maar men gebruikte botanische tuinen ook voor onderwijskundige doeleinden. Iedere respectabele universiteit of hogeschool beschikte wel over een dergelijke groenvoorziening.
Particuliere Franse tuinen
Er zijn echter ook talloze landgoederen in Frankrijk te vinden, die nog steeds in bezit zijn van privé-eigenaren. In veel gevallen is zo’n bezit al meerdere generaties eigendom van dezelfde familie. Dikwijls zijn rond een historisch huis, burcht of kasteel op zo’n landgoed ook aantrekkelijke tuinen aangelegd. Die wordt dan meestal in dezelfde historische stijl bijgehouden en soms ook opengesteld voor bezoek. En dan zijn er nog de particuliere tuinen, die door liefhebbers zijn aangelegd. Deze zijn ook overal te vinden en in elke stijl denkbaar. Het kan een collectietuin zijn, of een ontwerperstuin, bedenk het en het is te vinden. Het kan ook een moderne tuin zijn in een stijl die je tot dan nog nergens anders hebt gezien. Fransen hebben de naam creatief te zijn en ze bewijzen dat regelmatig in hun tuinen.
Franse beplanting
Franse beplanting is even divers als de tuinen. In de formele baroktuinen overheerst de vormsnoei, in andere tuinen komt elke soort beplanting voor die je maar kunt bedenken. Die beplanting is ook afhankelijk van het plaatselijke klimaat. Frankrijk is immers een groot land en het klimaat van het noorden verschilt als dag en nacht van het klimaat in het zuiden. In het noorden heeft Frankrijk een West-Europees klimaat, vergelijkbaar die van Nederland en België. Er is dus ook een vergelijkbare beplanting te vinden: vaste planten, heesters en bomen.
In het zuiden is er echter sprake van een Mediterraans klimaat. Het is hier dus beduidend warmer. Omdat de zon er langer brandt en het ook zonder die massale zonuren gewoon warmer is, moeten er voor de tuinen daar andere keuzes gemaakt worden. Als dat op de juiste wijze gebeurt, dan is het ook daar prima tuinieren. Hier groeien veel Mediterrane planten, als Aloë’s en Palmen. In gebieden als de Côte d’Azur en de Provence bevinden zich schitterende particuliere tuinen, waarin de tropische en subtropische beplanting zich laten mengen met planten die ook in West-Europa groeien, zoals rozen.