De mooiste Piet Oudolf tuinen ter wereld

De mooiste Piet Oudolf tuinen ter wereld

Wie kent de karakteristieke Piet Oudolf tuinen niet? Piet Oudolf is één van de bekendste tuinarchitecten van Nederland en die bekendheid reikt tot ver over de landsgrenzen. Zijn reputatie is vooral te danken aan grote projecten in Zweden, Engeland en de Verenigde Staten. Samen met de overleden Henk Gerritsen van de Prionatuinen, Ton ter Linden en Rob Leopold van Cruydt-Hoeck geldt hij als de hoofdpersonen van de Dutch Wave stroming, waar natuurlijke beplanting en spelen met de seizoenen de belangrijkste onderdelen van zijn. Piet Oudolf heeft overal ter wereld zijn sporen nagelaten. Wij stellen de beroemdste Piet Oudolf tuinen aan u voor.

De Piet Oudolf tuinen in New York

Nadat Piet met Lurie Garden in Chicago definitief voet aan wal had gekregen in de Verenigde Staten, groeide zijn bekendheid door zijn vernieuwende manier van tuinontwerpen. Dit opende de poorten voor meer Piet Oudolf tuinen in Amerika.

The Battery Bosque en The Gardens of Remembrance

The Battery Conservancy is een vereniging die zich inzet voor de verbetering van historisch Manhattan, het gedeelte dat vroeger Nieuw Amsterdam heette. Dit gedeelte was namelijk geen schim meer van wat het ooit geweest was en aan onder andere Piet Oudolf de taak om hier verandering in te brengen, samen met de vrijwilligers van deze vereniging.
Het eerste deel van het project werd in 2003 voltooid en kreeg de naam The Gardens of Rememberance, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. Het tweede deel kreeg de naam The Battery Bosque en werd in 2005 voltooid.

Battery Park

High Line

Eén van de andere succesvolle Piet Oudolf tuinen in New York is High Line. Een nieuw woongebied in een oude industriewijk moest aantrekkelijker gemaakt worden met een groene ruimte. Geïnspireerd door La Promenade Plantée in Parijs en Südegelände in Berlijn, werd het ontwerp gemaakt rondom de overblijfselen van een oud industriegebied met bijbehorende oude spoorbaan. Eén van de grootste uitdagingen was het behouden van het karakter van die verhoogde spoorbaan. Door zijn ervaring met de Lurie Garden in Chicago, had Piet Oudolf veel kennis van Noord-Amerikaanse planten. De lange vorm van het High Line park heeft geleid tot een opeenvolging van diverse beplanting die naadloos in elkaar over loopt. Iedere soort beplanting heeft een eigen sfeer die past bij de spontane begroeiing die er al was in dit voormalige industriegebied. High Line is een daverend succes geworden. Mensen komen er graag om te ontspannen, wandelen en mensen te ontmoeten. Het park geeft de inwoners echt het gevoel buiten te zijn. Dit trok ook de commercie aan en High Line veranderde van een verlaten industrieterrein in een aantrekkelijk bruisend stadsdeel.

High Line

Het Maximillian Park in Duitsland

Verlaten industrie en beplanting: deze combinatie heeft ook gezorgd voor fraaie Piet Oudolf tuinen in het Ruhrgebied. Om te voorkomen dat de zware industrie in dit gebied in verval zou raken, zijn sommige oude industriecomplexen omgedoopt tot openbaar park. Zo ook het Maximilianpark in Hamm, dat gebouwd is op een oude kolenmijn. Hier werd ooit de eerste Landes Garten Schau gehouden en daarna werd besloten om de restanten daarvan tot stadspark te transformeren. Het park is al sinds 1984 open voor het publiek, maar Piet Oudolf heeft de beplanting aangepast en gezorgd voor wat meer eigentijdse plantencombinaties. Het verweven van de beplanting met de omgeving van het park, beplanting die de seizoenen volgt en grote groepen siergrassen, drie onderdelen die zijn stijl kenmerken, zijn zeker terug te vinden in het Maximillian Park.

Drömparken in Zweden

De planten die Piet Oudolf in Doompark (Drömparken) wilde gebruiken, waren nog niet in Zweden te koop toen hij werkte aan dit project. Vandaar dat ze uit Nederland geleverd moesten worden. In de winter daalt de temperatuur in de Zweedse plaats Enköping regelmatig tot ver onder het vriespunt en dat vormde nogal een uitdaging. In plaats van het afdekken van de planten werd er besloten om een groot experiment aan te gaan, waarbij verschillende planten werden getest op winterhardheid. De salviarivier, met drie kleuren salvia’s, bleek een groot succes en was dan ook favoriet bij het publiek. Jaarlijks bezoeken veel toeristen het park en daarmee heeft het een grote invloed op de stad Enköping en Zweden in het algemeen. Het heeft een ware verandering in de Zweedse tuinontwerpen in gang gezet. Mede door het experimenteren met diverse soorten beplanting, wordt nu een breder scala aan planten verkocht en gebruikt.

De Piet Oudolf tuinen in Nederland

Ook in Nederland heeft Piet Oudolf zijn sporen nagelaten. Denk aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam of de diverse tuinen aan de Maas in Rotterdam. Het meest bijzondere verhaal gaat echter over de Vlinderhof in het Maximapark in Leidsche Rijn. Het initiatief voor deze Piet Oudolf tuin lag geheel bij vrijwilligers en ook het onderhoud wordt door hen gedaan. De eerste openbare tuin in Nederland van de hand van Piet Oudolf! Het verhaal van de Vlinderhof heeft nog het meest weg van een sprookje, inclusief natuurlijk een goede afloop!

Vlinderhof

Natuurlijk mag in dit verhaal de tuin van de meester zelf niet ontbreken! Hier worden nieuwe planten en combinaties uitgeprobeerd, maar voor alles is het de privétuin van Piet Oudolf en zijn vrouw Anja. De beplanting bevindt zich op verschillende locaties op het terrein: de voortuin en de ruimte rond het kantoor. Ook hier is de metamorfose van de kale grond in het voorjaar tot een bloeiende massa planten opzienbarend.

Scroll naar boven